La seva història i el seu reconeixement a nivell internacional no deixen cap dubte de les possibilitats i particularitats que fan de Priorat un paradís pels amants del vi negre (encara que s’hi produeixen vins blancs i d’altres varietats). La força de la llicorella, que hi aporta una mineralitat als seus vins, així com la seva climatologia extrema amb hiverns molt freds i calors intenses a l’estiu, fa que la producció de raïm de les seves vinyes sigui més aviat escassa però de gran qualitat i alta graduació. Contundent, amb cos, alta graduació alcohòlica i sabors persistents en el seu tast. Un luxe valorat arreu del món i elaborat a casa nostra. Així és Priorat.

El nostre Priorat

La característica més significativa de la D.O. Alella és l’existència del sauló, un terreny arenós d’origen granític i color pràcticament blanc, que té una gran permeabilitat i una gran capacitat de retenció de l’irradiació solar. Això facilita la maduració del fruit i aporta finor als vins. La varietat més característica de la Denominació d’Origen Alella és la pansa blanca, molt propera, tot i que no idèntica, a l’anomenada xarel·lo. Produeix uns vins blancs perfumats i lluents. Altres varietats autoritzades són picapoll, malvasia, parellada, macabeu, chardonnay, chenin, sauvignon i moscatell de gra petit. Els vins d’aquesta zona són suaus , i de grau i acidesa moderats. La Denominació d’Origen Alella és la més petita de les DO catalanes, amb una superfície de vinya de 314,7 hectàrees i només 8 cellers.

El nostre Alella

La Denominació d’Origen Empordà és una denominació d’origen vinícola regulada des de 1975, i que ocupa 2.020 hectàrees de vinya de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. Es conreen deu varietats blanques i deu de negres. En blancs predominen la Garnatxa blanca o Lledoner blanc, el Macabeu i la Moscatell d’Alexandria. El Samsó i la Garnatxa són les varietats negres preferents. El ventall de vins empordanesos és molt ampli. Els vins negres són de gran qualitat, amb cos, intensitat equilibrada i molt harmònics. Tots ells presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, saboroses, fragants, amb tocs d’espècies, mantenint sempre aromes de fruita i planta.

El nostre Empordà

La Denominació d’Origen Penedès és la zona de major producció de Catalunya, al llarg de la comarca històrica del Penedès i coneguda com la més excel·lent productora de caves. A més de l’Alt i Baix Penedès, que concentren la major producció, s’inclou part de l’Anoia, del Baix Llobregat i del Garraf, més Aiguamúrcia a l’Alt Camp i Creixell i Roda de Berà al Tarragonès.

Es distingeixen tres zones: el Penedès Superior, el Penedès Central o Mitjà i el Baix Penedès. Destaca la producció de vins blancs, lleugers i aromàtics, elaborats amb les varietats tradicionals de xarel·lo, macabeu i parellada.

El nostre Penedès

Una extensió d’unes 500 hectàrees de vinyes dins la comarca del Bages (Barcelona) amb les poblacions d’Artés i Manresa com a principals nuclis de producció vitivinícola. Els raïms més representatius són el Picapoll, el Macabeu i el Chardonnay en vins blancs. Pel que fa a vins negres, s’estan recuperant les varietats autòctones que són el Picapoll negre, el Sumoll i el Mandó. Les altres varietats que s’hi conreen són el Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Garnatxa negra, Ull de llebre i Sirà. A la DO hi ha uns 100 viticultors i 10 cellers que elaboren una mitjana anual d’uns 1,2 milions d’ampolles, que es consumeixen en un 85% dins el mercat nacional.

El nostre Pla de Bages
Gairebé 4.200 hectàrees de vinya al nord de la província de Tarragona fent frontera amb Lleida a l’oest i Montblanc com a principal centre vitivinícola. La zona de producció està enclavada en una conca o depressió, un marc geoclimàtic molt especial pel cultiu de la vinya. La varietat de raïm Trepat representa en aquest territori el 90% de la producció mundial, dels que 8.500 hectolitres estan avalats per la qualificació de la mateixa DO i en el que els seus 22 cellers n’elaboren i comercialitzen una mitjana d’1.200.000 ampolles. Els raïms característics són el Trepat en els vins negres i rosats, i el Macabeu i la Parellada en els vins blancs i caves, amb baixa graduació alcohòlica, una lleugera acidesa i aromes afruitades delicades.
El nostre Conca de Barberà

Entre el riu Ebre i la comarca del Matarranya, les serralades prelitorals de Pàndols, Cavalls i els Ports presideixen un paisatge espectacular típic del mediterrani interior, on es troba la DO Terra Alta. La vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diversos pendents (planes i costers) o en bancals. El sòl de cultiu, amb bon drenatge i de profunditat variable, és ric en calcària i molt pobre en matèria orgànica. El clima és mediterrani sec, encara que amb una influència continental forta. Si bé les pluges no són gaire freqüents, cal destacar el paper dels vents dominants: el Sers i les garbinades. La ‘mediterraneïtat’ del seu terrer, el predomini de les varietats de raïm tradicionals i la importància de la Garnatxa blanca defineixen bé la seva particular personalitat. Tant és així que la DO compta amb un distintiu de garantia específic: el “Terra Alta Garnatxa blanca”. Al llarg de 6.000 hectàrees i amb més de 1.400 viticultores inscrits, a Terra Alta s’elaboren blancs, rosats, negres i fins a quatre tipus de vins de licor (mistela blanca, mistela negra, ranci i vi dolç natural).

El nostre Terra Alta

Denomination of Origin “Costers del Segre” holds 4153 hectares of vineyards, located in the middle basin of the river Segre, between the Pyrenees and the Ebro. The weather of this land is dry; its area remains distant from the maritime influence, growing in a landscape full of sunshine and high aridity, little rain and soft and persistent moisture resulting from continuous fogs of winter. In the Regulatory Council are registered 601 wineries and 40 companies trading an average of 17 million liters of wine per year.

Its “dry and interior weather” nature has maintained its wines away from the most popular routes of commercialization. The product obtained is a wine with very characteristic traits as a result of new grape varieties and production methods. Costers del Segre is, in fact, the first DO in Catalonia to use varieties Cabernet Sauvignon, Merlot and Chardonnay along with local varieties, and where they adopt the Californian winemaking techniques.

El nostre Costers del Segre